Zsűri

A beérkezett érvényes pályázatokat az E.ON szakmai zsűrije bírálja el, melynek az idei évben tagja Epres Panni modell, családanya is. Az alábbiakban Epres Pannit kérdeztük a karácsonyi készülődésről.

Ti hogyan készültök a karácsonyra, mit jelent számotokra a szeretet ünnepe?

Kisgyermekes anyaként nincs sok szabadidőm, így már szeptemberben elkezdem a karácsonyi készülődést, gyűjtögetem az ötleteket és az apró meglepetéseket a népes családomnak. Így megelőzöm a nagy hajrát és az utolsó pillanatokban már nyugodtan várjuk az ünnepeket. Bár a férjem sokáig csodálkozott a korai ajándékvásárláson, de a hosszú névsort meglátva hamar igazat adott nekem.

Van esetleg valamilyen hagyományotok, amit minden évben tartotok a készülődés jegyében (pl. mézeskalács sütögetés a gyerekekkel, barátokkal, rokonokkal, vagy bármi egyéb)?

Különleges hagyományaink nincsenek, ha csak az nem számít annak, hogy minden évben ugyanolyan „koreográfia” szerint zajlik a három nap, nem szívesen változtatunk a jól bevált szokásainkon. Ilyenkor felkerekedünk, először összegyűlünk az én szüleimnél, Gödöllőn körülbelül 15-en, majd Tibor szüleit is meglátogatjuk. Ilyenkor mindig a nagymamák látnak el minket finomságokkal, a menüsort nézve is szeretjük az állandóságot. Az asztalra halászlé, rántott tengeri hal, rántott gomba, krumplisaláta és töltött tojás kerül. A sütemények közül is a hagyományos édességeket fogyasztjuk, mint a bejgli, gyümölcskenyér, zserbó és a pogácsa. Persze a gyerekekkel mindig készítünk adventi koszorút, kalendáriumot, amit lelkesen nyitogatnak, sütünk mézeskalácsot, karácsonyi dalokat énekelünk, és tavaly óta, mivel már nagyobbak, együtt díszítjük a fát is.

Az ünnepek közeledtével talán még a megszokottnál is több figyelmet fordítunk barátainkra, ismerőseinkre, a minket körülvevő közösségekre. A Ti életetekben van olyan kisközösségi aktivitás, ami szintén az ünnepekhez köthető?

Amíg Olaszországban éltünk, minden ünnepet, így a karácsonyt is együtt ünnepeltük a kinti magyar családokkal, barátainkkal, amit mai napig tartunk. Valamelyikünknél összegyűlünk és megajándékozzuk a gyerekeket. Ez mindig nagyon különleges alkalom.

Melyik volt számodra a legemlékezetesebb karácsony?

Minden karácsony az, hisz ilyenkor végre a sok munka után nyugodt környezetben, meghitten együtt lehetünk a gyermekeinkkel, Mórral és Barkával. Ez mindig egy olyan alkalom, amikor tényleg kikapcsolunk, és csak egymásra koncentrálunk.

Idén hol,hogyan ünneplitek a karácsonyt?

Szeretjük tartani a hagyományokat, így most is otthon, meghitt környezetben ünnepelünk, valamint Szenteste meglátogatjuk szeretteinket is, ahol összegyűlik a nagycsalád.

Miért tartottad fontosnak, hogy az E.ON Advent pályázat mellé állj?

Fontosnak tartom, hogy az ünnepnapokat megkülönböztessük az átlag hétköznapoktól egész évben. A karácsony az év legszebb ünnepe, ha időt és energiát szánunk rá, akkor szeretetet lehet vele generálni mindenhol, a kisebb közösségeken belül is, akiknek ez a pályázat szól. Úgy gondolom, ez a kezdeményezés ezt segíti elő, és nagyon örülök, hogy részese lehetek.