Nyertesek


Az E.ON Adventi Pályázat lezárult, köszönjük mind a 230 közösségnek a pályázatok elkészítésébe fektetett energiát.

Ahogy a pályázati kiírásban is szerepelt, közülük 24-en egy-egy energiatakarékos égőkkel feldíszített karácsonyfát, valamint ajándékcsomagokat kapnak. A fődíjat megnyerő pályázó karácsonyi készülődéséhez pedig adventi alkotóházzal járulunk hozzá.

Fődíj:

Nő Klub, Becsehely
Zala megye

Becsehely község - 2200 fős lakossággal- Zala megye Letenyei járásához tartozik. A település az ország délnyugati határán, Nagykanizsától 16 kilométerre, míg Letenyétől 5 kilométerre található a 7-es főút mentén. A faluban több aktív közösség is működik, melyek évenként több rendezvényen is együtt teszik még színesebbé Becsehely életét, melyről számos videó tekinthető meg a youtube.com oldalon is.

Különdíj:

Dédestapolcsányi Napközi Otthonos Óvoda Mályinkai Tagóvodája
Mályinka község, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mályinka közel 500 fős település a festői Bükk északi lábánál. Egy kis „ékszerdoboz”, ahol a benne élők szeretetben, békében és megbecsülésben élik mindennapjaikat. Gondozott parkok, tisztán tartott utcák, szépen felújított házak sorakoznak egymás után, amelyeknek egy részét sajnálatos módon már csak nyaralók lakják. Műemlék temploma és a hozzátartozó harangláb vasárnaponként hívogatja a lelki békére és megnyugvásra vágyó embereket. Napjainkban már csak egy alapfokú oktatási – nevelési intézményünk van, a helyi óvoda, ahová 13 kisgyerek jár vegyes csoportba, összeszokott közösséget alkotva.

További nyertesek

"Celesztina mama barátnői"
Bajót – Péliföldszentkereszt, Komárom-Esztergom megye

Péliföldszentkereszt országosan ismert búcsújáróhely. Komárom-Esztergom megye egyik leglátogatottabb kegyhelye, ősi zarándokhely, mely a 633 méter magas Gerecse nyúlványa és a 374 m magas Öregkő hegy lábánál fekszik. 1913 novemberében telepedtek le itt a Don Bosco Szaléziak. A rendházban jelenleg is élnek szalézi szerzetesek. A 13. századi műemlék templomuk mellett szalézi lelkigyakorlatos és ifjúsági központ működik. Péliföldszentkereszten halad át az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra útvonala is. Az ünnepi időszakban kiemelten magas látogatottságú hely, rendszeresen érkeznek látogatók mind a természeti, mind a lelki környezet miatt. A helyiek hétről hétre különleges eseménnyel készülnek az ide látogatók számára, melyek közül kiemelkedő a több ezer látogatót vonzó tavaszi búcsú, a Nyiss Ránk! fesztivál: www.nyissrank.hu

Ketskeméty Károly Honismereti Egyesület
Dombegyház, Békés megye

Dombegyház egy 2000 lélekszámú Békés megyei, határ menti település. Neve utal a nagyközség egyik fontos jelképére, a templomukra, valamit a falu határában emelkedő kunhalmokra. A falu lakossága önszerveződő, több mint 10 civil szervezet működik a településen: egyesületek, alapítványok, szakkörök, klubok. Ezek között mindenki talál korának, érdeklődési körének megfelelő csoportot. Dombegyház közösségi és kulturális életében fontos szerepet játszanak a civil szervezetek mellett a falu gyermekei és oktatási intézményei. Nemzeti ünnepek és a falu egyéb rendezvényeinek fő szervezői, és aktív résztvevői a település pedagógusai és diákjai.

Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona
Eger, Heves megye

Eger egy megyei jogú iskolaváros, Heves megye és az Egri kistérség székhelye, a Mátra és Bükk között, az Eger-patak völgyében, közvetlenül a Bükk hegység délnyugati lábánál. 56530 lakosával Észak-Magyarország második legnépesebb városa Miskolc után. Eger jelentős oktatási és kulturális központ, itt található Magyarország második legnagyobb bazilikája, az egri bazilika, számos világhírű múzeummal és műemlékkel is rendelkezik, melyek közül kiemelkedő az egri vár. Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik, az egri bikavér külföldi piacokon is az ismert borok közé tartozik.

Községi Könyvtár
Füle, Fejér megye

Füle Fejér megye egyik legkisebb települése. A falu lakosainak száma nem éri el a 800 főt mégis több különböző szervezet is működik a településen: Nyugdíjas Klub, Barátfüle Egyesület, Községi Könyvtár, Iskolai és Óvodai Szülői Közösség , Ifjúsági Club. Több éves hagyománya van annak, hogy ezek az egyesületek összefogva közösen megszervezik a „falu Karácsonyát” és meghívják a gyerekekhez a Mikulást is, melyben segítséget nyújtanak a katolikus és református egyházközség is.

Grábóci Ifjúsági Galéria
Grábóc, Tolna megye

Grábóc közel 200 lakosú kistelepülés. Lakossága idősödő, ezért fontos a fiatalok összefogása. Rendszeresen vesznek részt pályázatokon, programokat szerveznek egy élhetőbb világért. A község szélén görögkeleti szerb templom és kolostor található.

Harka Község Lakossága
Harka, Győr-Moson-Sopron megye

Harka település a nyugati országhatáron fekszik, Soprontól nem messze, közel 2000 fő lakossal. A település lakossága az átlagoshoz képest gyorsan nő, rengeteg az új lakos. A településen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális programokra. Első írásos említése a Burgenlandi Oklevéltár adatai szerint 1245-ből való "villa Harka" néven. Római kori leletei bizonyítják, hogy már az ókorban lakott volt, az első német telepesek pedig 1452-ben jelentek meg a településen, nekik köszönhetően a XVIII. század végére gazdaságilag megerősödött Harka, hírnevét pedig öregbítette a Nagy György által alapított harkai Nemesi Akadémia is.

Kápolnásnyéki Napsugár Óvoda
Kápolnásnyék, Fejér megye

Kápolnásnyék, a Velencei-tó végénél, a Velencei-hegység lábánál helyezkedik el, mondhatjuk, hogy Budapest felől a Velencei-tó kapuja. A község jelenét és jövőjét, a mezőgazdaság mellett egyre jobban meghatározza az idegenforgalom. 1800. december 1-jén született a településen Vörösmarty Mihály. A nagy szülöttnek emlékét méltón ápolja a falu közössége, itt található a Vörösmarty Emlékmúzeum, valamint a költő bronz szobra is, a róla elnevezett központi téren. A költő lakóházában, egy új kiállítás mutatja be életútját, s halhatatlan munkásságát.

Reménység Nyugdíjas Klub
Karancsberény, Nógrád megye

Karancsberény a csendjéről és nyugalmáról ismert 881 fős zsáktelepülés. Páratlan természeti környezet és a Karancs hegység fogja közre közvetlenül a szlovák határ mellett. A település lakosságának fontos az értékmegőrzés, a hagyományok ápolása és továbbadása a fiatalok számára. Az itt élő emberek vendégszeretőek és kedvesek, egymást a mindennapokban lehetőségeikhez mérten segítik.

Együtt Kecelért közösség
Kecel, Bács-Kiskun megye

Kecel város, Bács-Kiskun megye középső régiójában helyezkedik el 11448 ha területen. Lakosságának száma 8707 fő. 1993 óta viseli a városi rangot. Lakossága főleg mezőgazdasággal és a terményeket feldolgozó iparral rendelkezik. Általános iskolája a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda több mint 600 tanuló alapképzéséről gondoskodik. A T.G. Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium a terület számára szükséges középfokú képzettségű szakemberek oktatását végzi. A Városi Könyvtár és Művelődési Ház gondoskodik a kulturális igények kielégítéséről. Délutáni foglalkozásoknak (kerámia, tűzzománc, néptánc, modern tánc, versenytánc, sport, stb.) biztosít lehetőséget a lakosok igényeit kiszolgálva. Ünnepségek, filmvetítések, kiállítások szervezésével teremt szórakozási lehetőséget, teret adva a közösségek formálódásának.

Művelődési Ház Kincsesbánya
Kincsesbánya, Fejér megye

Kincsesbánya Fejér megye északnyugati részén, Székesfehérvártól közel 15 km-re fekvő ipari település. A község centruma a Szeghegy (241 m) északkeleti lejtőjénél elhelyezkedő dombokra épült, váltakozó felszíne természeti szépséget kölcsönöz a több utcás, szórt településnek. Területén folyik át a Gaja-patak.

Dr. Piróth Endre Szociális Központ, Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Iintézménye
Koroncó - Zöldmajor, Győr-Moson-Sopron megye

Koroncó – Zöldmajor Győrtől 20 km-re, Koroncó községtől 1,5 km-re, Koroncó települést Tét Ürgeheggyel összekötő út mentén egy közel négyhektáros fenyves erdő által övezett környezetben helyezkedik el a bentlakásos intézmény. Első okleveles említése Koroncónak 1207-re kelteződik. Régészeti szempontból a megye egyik legértékesebb, leggazdagabb települése. A táj fontos alkotóelemei a folyók, vizek, a Marcal, a falut kettészelő Bornát-ér, és a határt behálózó erek.

Fogyatékos Nappali Otthon
Lengyeltóti, Somogy megye

Lengyeltóti a Balaton déli partján Balatonboglár és Fonyódtól kicsit délre található kisváros, egyúttal a Pogányvölgyi kistérség központja. A település a középkorban mindvégig a neves Tóti Lengyel család ősi fészke és birtoka volt, innen kapta később a település is mai Lengyeltóti nevét. A település nevezetességei a műemlék, római katolikus plébániatemplom valamint a Zichy-kastély.

Lövő Község Lakossága
Lövő, Győr-Moson-Sopron megye

Az Alpokalja és a Kisalföld határán, Soprontól 27 km-re, délkeletre található Lövő település. A Faluszépítő és Kreatív Kör nevű közösség közreműködésével számos esemény kerül megrendezésre évről évre. Az Adventi közös készülődés mellett megrendezésre kerül a Tök fesztivált szervezünk, valamint meghirdetik a "Legvirágosabb erkély, udvar és ablak" és a "Legtökösebb étel" pályázatot. 2011. évben Lövő község benevezett a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre, ahol falu kategóriában fődíjat nyert. Az Entente Florale Europe 2012. szeptember 14-én Hollandiában megrendezett díjátadóján pedig ezüst minősítést szerzett.

Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola
Mezőkeresztes, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mezőkeresztes Borsod-Abaúj-Zemlén megye déli részén található, lakossága 4000 fő. Település 2009. július 1-től városi rangot kapott. Mezőkeresztesen igen magas arányban vannak jelen a munkanélküli, hátrányos helyzetű emberek. Kiemelt jelentőségű a mezőkeresztesieknek a helyi általános iskola, melyben 364 gyermek tanul. Az iskolában szervezett programok megalapozzák a település kulturális életét. Fontosnak tartja, hogy nem csak berkein belül, hanem a település egészére nézve, így a helyi óvodával és a Művelődési Házzal is kapcsolatot tartson.

Községi Könyvtár
Nagykutas, Zala megye

Nagykutas község immár 803 éves, Zalaegerszegtől északra, Zala és Vas megye határán található. Közel 500 lakosú település, ahol egy nagyon jól élhető kis közösség alakult ki. Több egyesület működik területén, a Rebecse Egyesület a helyi értékek ápolását, a népdalkör munkájának segítését tűzte ki célul, Sportegyesületük a helyi fiatalok sportolási tevékenységét segíti. A Községünkért Alapítvány támogatja a helyi kulturális és hagyományőrző programokat.

Nyírmártonfalva lakossága
Nyírmártonfalva, Hajdú-Bihar megye

Nyírmártonfalva a Dél-Nyírségben, Hajdú-Bihar megye észak-keleti részén, a kies, homokbuckás-erdős Ligetalján fekszik, Debrecentől 27 km-re. A mai község határához is tartozó Guti erdő erdőbirtok volt, melyben két falu (Kisgut, Nagygut) települt meg. Ma a település lélekszáma 2029 fő. A Nyírségi táj hajdani jellegzetes tájképét mindmáig visszatükrözi a település arculata. Magas, homoki gyepekkel borított buckák, többségében alacsony fekvésű rétek, kisebb mocsarak, sásrétek egyaránt fellelhetők. A község kulturális életét könyvbemutatók, festménykiállítások, jótékonysági bálok, Idősek Napja, Mindenki Karácsonya ünnepségek, és a településen élő szinte minden korosztály számára szóló egyéb kulturális programok színesítik. A közösségi programok sikerét a település lakói aktív részvételükkel segítik elő.

Románd Község Lakossága
Románd, Veszprém

Románd, a Bakony szívében található 342 fővel rendelkező kis település. A természeti adottságoknak köszönhetően (pl.: kilátás a szőlőhegyről, halastó) a falu emberei nyugodtak, barátságosak és összetartóak. Céljaikat közös erővel és kitartással érik el. Románd község lakosainak számára fontos a hit és a vallás, ezért Karácsony ünnepére nagyobb odaadással készülnek.

Szakonyfalu Önkéntes Tűzoltó Eegyesület
Szakonyfalu, Vas megye

Szakonyfalu a hármashatár (magyar-szlovén-osztrák) közelében fekvő 382 fős település, Szentgotthárdtól 7 km-re. Településen több egyesület is működik, Tánccsoport, Futball Klub, Család csoport és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az Önkéntest Tűzoltó Egyesület idén ünnepelte fennállásának 120 évfordulóját. A közösségek igyekeznek a település életében színt vinni különféle rendezvények megszervezésével, mint például a Húsvéti Tojáskeresés, Falunap, Gyereknap, Falufarsang, Vakáció nyitó- és záró buli, különböző gyalogtúrák és természetesen az Adventi készülődés rendezvényei, mint Koszorúkészítés, Mikulás Ünnepség, Pásztorjáték és Falukarácsony.

Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Szanda
Szandaváralja-Szanda, Nógrád megye

A szandaváraljai településrész közigazgatásilag Szanda községhez tartozik, de fizikailag két különálló kistelepülésről van szó. Szandaváralja, mint neve is mutatja, a Cserhát lábánál Szanda-vár tövében fekszik. A kék túra turista útvonal keresztülhalad a falun. A településrész lakossága összesen 200 fő körül van. A településen mindenki mindenkit ismer, ismerik egymás gondját, baját, örömét és szerencséjét. Az életkori szóródásból eredően úgy él ez a kis közösség, mint egy nagy család.

Tengelic község közössége
Tengelic, Tolna megye

Tengelic Tolna megyében, Szekszárdtól 25 km-re északra, Pakstól 20 km-re dél-nyugatra fekszik az M6 autópályához közel. A település sajátos szerkezetű, mivel a központi belterületet körbe 11 külterület határolja. Egyaránt megtalálja számításait az idelátogató, ha csak egyszerűen gyönyörű természeti környezetben szeretne kirándulni, vagy ha történelmi műemlékek, kastélyok iránt érdeklődik, vagy egy wellness hétvégét szeretne eltölteni.

Múlttal a Jövőért Egyesület
Tés, Veszprém megye

Tés egy alig 900 fős falu a Bakony tetején, Magyarország második legnagyobb fennsíkján, gyönyörű panorámával a falu széléről. Az erdőkkel körülvett kis falu országos hírnevét két hatlapátos szélmalmának köszönheti. Sok kedvelt kirándulóhely van közvetlen közelében, valamint látogatható barlangjai is lehetőséget nyújtanak a szabadidő hasznos eltöltésére. A közösségi élet nagyon aktív, a népdalkör, az énekegyüttes, a néptánc csoport, ifjúsági klub mind önkéntes szerveződések.

Tetétlen Község közössége
Tetétlen, Hajdú-Bihar megye

Tetétlen község Hajdú-Bihar megyei kistelepülés, a lakosság száma 1389 fő. Több szempontból is hátrányos helyzetű település, de az önkormányzat a közösség tagjaival összefogva igyekszik mindent megtenni a hátrányok csökkentése érdekében. Évente mintegy ötven különböző közösségi programot szerveznek a község lakosai, melyek közül az egyik legfontosabb esemény a Falukarácsony, amely egy tartalmas adventi programsorozat záró rendezvénye.before
after

A kép csak illusztráció.